Medical Team Zolder

MAIL NU: info@medicalteam.be

Opleiding

Als Medical Team zetten we sterk in op opleiding & bijscholing.

Op regelmatige tijdstippen worden er oefeningen gehouden om de medische interventie procedures op het circuit in te oefenen en om nieuwe medewerkers op te leiden.

Dit kan gaan van vooraf geplande bijscholingen, kleine skillsoefeningen tijdens races tot onaangekondigde simulatietraining voor de gehele medische dienst en interventiediensten.

Gedurende de voorbije jaren werden er eveneens rampoefeningen gehouden met de externe hulpdiensten om ingeval van een groot incident op elkaar ingespeeld te zijn.
Het provinciaal medisch interventieplan (MIP) wordt zo getest en op de integratie ervan op het circuit te Zolder. Aan deze oefeningen werken naast het eigen Medical Team, Race Rescue ook de omliggende MUG – diensten, ambulancediensten, spoedgevallendiensten, kruisdiensten, brandweerzone, politiezone en de crisiscel van de gemeente mee.

Eveneens worden er gedurende het jaar minstens twee keer een volledige dag theoretische en praktische bijscholingen gegeven. Dit over onderwerpen die met de medische hulpverlening op een race circuit te maken hebben. Denken we bijvoorbeeld aan:

  • Werken op een race circuit
  • Plaatsing interventievoertuigen bij ongeval
  • Aandachtspunten bij een gekwetste piloot
  • Benadering van de gekwetste piloot
  • Bevrijden van een piloot
  • Medisch interventieplan bij grootschalig incident
  • En zoveel meer

Zowat elke racedag wordt er samen met het extrication team praktisch geoefend om een piloot zonder bijkomend letsel uit zijn voertuig te halen. Op elk type voertuig (formulewagen, gesloten wagen of truck) wordt zoveel mogelijk geoefend.

Leden van het extrication team en de medical car volgen jaarlijks een bijscholing in Frankrijk of Duitsland op gebied van extractie. De uitgelezen kans om ervaringen op te doen en te delen met teams van andere circuits.

Om de twee jaar organiseert de Federation Internationale de l’Automobile (FIA) een congres voor de leidinggevenden van de medische hulpverlening in autosport. Ook daar zijn onze eigen leidinggevenden aanwezig om nieuwe ideeën op te doen, te spreken, demo’s te geven en ervaringen uit te wisselen met hun collega’s over de hele wereld.