Medical Team Zolder

MAIL NU: info@medicalteam.be

Werking

Weekdagen

Zeer regelmatig is er een activiteit op het circuit. Per jaar zijn er ongeveer 150 weekdagen waar het Medical Team aanwezig is.

Er is minimaal één ambulance met twee ambulanciers of met een ambulancier en verpleegkundige aanwezig.

Vooral tijdens de dagen dat er moto’s op het circuit zijn, wordt de bezetting uitgebreid naar twee ambulances met een ambulancier en verpleegkundige. Tevens is er een dokter aanwezig van ons Medical Team en een extra ambulance van “Ambulance Centrum Antwerpen (ACA)“.

De uitvalbasis van het Medical Team is het Race Control Center, ofwel de ‘Veiligheid’ genoemd. Hier beschikt men over het gehele interne videocircuit, zodat men gepast kan reageren op een incident.

Race Control
Race Control

De hulpverleners van ACA kan men vinden in het EHBO – lokaal aan de toren.

Ingeval van incident gaat men ter plaatse met een interventiewagen (waarin naast brandbestrijdingsmateriaal ook medisch materiaal zit). Zij schatten de situatie in en vragen desnoods de hulp bij van één of meedere ambulances en eventueel externe hulpdiensten zoals een MUG – team.

Interventiewagen weekploeg
Interventiewagen weekploeg

Racedagen

De bezetting wordt opgelegd door de Federation Internationale de l’Automobile (FIA).

Tijdens de racedagen is er een grotere bezetting nodig dan tijdens de weekdagen. Jaarlijk zijn er ongeveer een 20tal racedagen.

Er zijn minimaal 2 dokters, 4 verpleegkundigen, 3 ambulanciers en 4 leden van het extricationteam aanwezig. Dit betekent een equipe van een kleine 15 man per racedag.

Voor grote FIA – wedstrijden wordt de ploeg uitgebreid. Dan zijn er 10 dokters, 10 verpleegkundigen, 5 ambulanciers en 8 leden van het extricationteam aanwezig. Dus een ploeg van een 30tal personen. Binnen deze groep zitten specialisten op gebied van neurochirurgie, brandwonden, …

 

Faciliteiten

Medical Center

Het Medical Center is de spoedgevallendienst van het circuit en is ook zo uitgerust.

Lees Meer

Medical Car

Het Medical Team beschikt over twee snelle interventiewagens. Dit zijn de MUG – teams van het circuit.

Lees Meer

Extrication team

Team van 4 getraind om samen met de medical car crew een piloot snel, vakkundig en zonder bijkomend letsel uit zijn/haar wagen te halen.

Lees Meer

Ambulance

Er zijn twee ambulances die bemand worden door het Medical Team, telkens door een ambulancier en een verpleegkundige.

Lees Meer

Pitlaneploeg

Tijdens sommige races is er in de pits een pitlaneploeg actief, bestaande uit een dokter, een verpleegkundige en een ambulancier.

Lees Meer

Rampenaanhangwagen

Bij grootschalige incidenten op het circuit, wordt een rampenaanhangwagen ter plaatse gebracht door een interventiewagen.

Lees Meer