Medical Team Circuit Zolder

Medical Center

Het medical center, vroeger gekend als “de REA”,  is gelegen aan de buitenkant van de race track. Dit in de Bolderberghaarspeldbocht, die ook wel gekend is als de ziekenhuisbocht.

Dit heeft als voordeel dat het medical center rustig en afgeschermd ligt, wat de privacy van de slachtoffers en patiënten ten goede komt. De locatie is snel en eenvoudig te bereiken met de interventievoertuigen of ambulances vanaf de race track via een eigen deceleratie en acceleratie piste. Of via de Kerkstraat via een eigen toegangspoort.

Het huidige medical center werd gebouwd in 1981 voor de Formula One races op Circuit Zolder. In die tijd was dit een state of the art gebouw waar men slachtoffers kon opvangen en stabiliseren. Tot dan werd er gewerkt in een tentenkamp van het Rode Kruis aan de overzijde van deze locatie.

Op het gelijkvloers vinden we de behandelruimtes met een high care zone waar simultaan twee kritieken slachtoffers/patiënten kunnen opgevangen worden. Daarnaast bevindt er zich een low care zone met 3 behandelbedden voor kleinere verwondingen/aandoeningen. Eveneens is er een brandwondenbed waar slachtoffers met uitgebreide brandwonden over het hele lichaam kunnen gekoeld worden.

Op de bovenverdieping is de rustruimte en wachtruimte voor de crew gelegen. Eveneens is hier de dispatching van het Medical Team gelegen, van waaruit alle medische interventies gecoördineerd en opgevolgd worden.

Tijdens een standaard race staat er een medical car, het extrication team en de twee eigen ambulances voor de deur aan de kant van de race track voor onmiddellijke tussenkomsten op de track.

Voor bepaalde Internationale races bepalen eisen van de FIA/DMSB/FIM soms dat er meer ambulances, meer medische equipes naast de track of een medische helikopter nodig zijn.

In de nabije toekomst wordt er een nieuw modern medical center voorzien in de overdekte wielerpiste die gebouwd wordt naast het huidige medical center. Dit nieuw medical center is, net als nu, exclusief voor het Medical Team Circuit Zolder. Bij grote evenementen in de wielerpiste kan het Medical Team Circuit Zolder het medical center openen en bemannen, inclusief ambulances, op vraag van de organisatoren.